kokebøker

Mitt Italia av Mariangela Di Fiore

Mariangela Di Fiore er oppvokst i Norge, med italiensk far. Som barn var hun alltid i Italia om sommeren og som voksen har hun bodd og reist der mye. I boka «Mitt Italia – en kulinarisk reise» tar hun oss med til de ulike regionene i Italia og lar oss bli kjent med forskjellige mennesker som lever og ånder for den lokale maten og tradisjonene. En veldig flott bok, med mange fine oppskrifter som er lett å la seg inspirere av. Italia har en veldig stolt og tradisjonsrik matkultur og de ulike regionene har sine spesialiteter. Italia har faktisk ikke vært samlet til ett land lengere enn cirka 150 år, og de holder på sine lokale varianter og dialekter.

20190318_141901.jpg

På søndag hadde vi treretters italiensk middag. Italienerne spiser egentlig fire retter til hvert middagsmåltid. Les mer om ti bud ved det italienske middagsbordet her https://blogg.in-italia.no/de-10-bud-ved-det-italienske-middagsbordet/ Jeg droppa antipasti (det vil si den første retten som ofte består av et utvalg skinker og oster) og lagde primi, secondi og dolci (det vil si, desserten var en veldig god butikkkjøpt gelato a la Tiramisu og sitronsorbet, ikke hjemmelaget altså).

 

Primi: Gnudi con burro e salvia – Ricottaboller med smør- og salviesaus

(fikk ikke tak i salvie, så jeg brukte fersk timian i stedet i smøret)

 

Jeg halverte oppskrifta og fikk da til sammen 18 små boller, nok til en liten forrett til tre, fire stk. Dette er mektige saker, så man trenger ikke så mange. De de ble veldig gode!

20190317_173849.jpg

Ingredienser (4. porsjoner)

400 gram ricotta

300 gram frisk spinat

2 egg

3 ss hvetemel (må nok bruke mer for å få en deig som går an å forme til boller, jeg brukte over 3 ss til min halve porsjon- men ikke overdriv for da blir bollene for melete og harde)

4 ss revet parmesan

En knivsodd muskat

Salt og pepper

100 gram smør

8 salvieblader

 

Varm opp vann og kok spinaten noen minutter til den faller sammen, hell av vannet og klem ut alt vann fra spinaten i et håndkle. Bland spinaten med de andre ingrediensene minus smøret og salvien. Kok opp vann på nytt, lag små boller på størrelse med en valnøtt og ha i vannet noen få av gangen. Bollene flyter opp til overflaten etter en stund, la dem så småkoke et par minutter før du løfter dem ut og legger dem på et fat. Når alle er ferdige smelter du smøret (ha i litt vann det gjør at smøret ikke brennes så lett), ha i salvien og bollene. Server med litt ekstra parmesan.

 

Secondi: Spezzatino – Toskansk kjøttgryte

(Brukte ytrefilet av okse, burde nok brukt det kjøttet hun anbefaler, det ble litt tørt hos meg)

20190317_174204.jpg

Ingredienser (4 porsjoner)

800 gram oksekjøtt av skulder/bog eller høyrygg

2 gulrøtter

2 stangselleri

En halv paprika

2 fedd hvitløk

1 dl hvetemel

En kvist rosmarin

Et glass rødvin

400 gram hakkede tomater

Ca 5 dl oksebuljong

4-5 poteter (jeg hadde også i en rest av søtpotet)

Olivenolje

Salt og pepper

 

Finhakk grønnsakene, unntatt potetene. Skjær kjøttet i store terninger. Ha hvetemelet over kjøttet sånn at alle sider dekkes av et tynt lag. Varm oljen og stek grønnsakene til de er mye og blanke. Ha i kjøttet og brun det videre, ha også i rosmarinen. Hell over rødvinen og la det fordampe, ha så over de hakkede tomatene og kraften. La koke opp og la så småkoke i 1 1/2 – 2 timer. Spe med mer kraft så det ikke tørker inn helt. Ha i potetene de siste 15 minuttene. Server med godt brød.

20190317_190029.jpg

Bok ble kjøpt direkte fra forfatteren, husker ikke helt hvorfor – men derfor er det en hyggelig hilsen fra henne til meg.

20190317_111612.jpg

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s