kokebøker

Adventstid – Julebok nr. 1 «Vinterens gode ting»

Boka «Vinterens gode ting – maten, julen, blomstene» av Anna Bergenström og Fanny Bergenström har vært min absolutte julestemningsbok i mange år. Den ble utgitt på norsk i 1996 og jeg er usikker på om den er å få tak i eller om den er utsolgt fra forlaget. Men kommer du over en bok anbefaler jeg deg å kjøpe den. Ellers så finnes den nok på ett og annet bibliotek, men ikke i Tromsø dessverre.

Boken inneholder som tittel indikerer i tillegg til mange flotte juleinspirerte retter også kapitler om planter, juledekorasjoner, gaver, innpakkingstips og julepynt. Og så er den veldig vakker. Med fine bilder som virkelig viser den nordiske jula.

Jeg har brukt særlig en oppskrift i boka flere ganger og det er Annas kalkunoppskrift med et annerledes fyll med couscous. Til fyllet grovhakker du en stor løk og 2 epler, og klipper opp 150 gram myke stenfrie svisker, hakker 100 gram valnøttkjerner og noen soltørkede tomater i strimler. Så koker du opp 4 dl vann med en kyllingbuljongterning, 75 gram smør og 1 1/2 ts salt. Ta kjelen av varmen og ha i 4 dl couscousgryn. Legg på lokk og la couscousen stå å svelle i 5 minutter. Bland så inn det du har hakka opp og fyll kalkunen.

Lørdag før 1. søndag i advent lagde jeg pepperkakedeig fra boka, med den intensjonen å steke dem dagen etter. Men dagen i går var så full av gjøremål at det ble ikke gjort før i dag, 1. mandag i adventstiden…det er det som er så fint med pepperkakedeig, den holder seg bra i kjøleskapet.

Dette er såkalte skårne pepperkaker – med mandler, eller pistasjnøtter – som jeg valgte å bruke i stedet. Synes det er så fint med det grønne – pepperkakene ble veldig gode på smak, men jeg lagde de kanskje for tykke og deigen fløt ikke så mye ut. så de ble ikke så sprøe som vanlige pepperkaker. Men god å dyppe i kaffen…og helt sikkert gode med blåmuggost på.  Jeg endte også opp med å måtte smelte mer smør da jeg lagde deigen fordi det ble for tørt, så ha ikke i all melet på en gang. Og nå når jeg sitter her og skriver innser jeg at jeg har glemt å ha kremfløten i deigen! Så da er det jo ikke så rart at det ble tørt…ja ja hvis dere følger oppskrifta skal dere se at de blir kjempegode!

Oppskriften kommer her:

100 gram finhakkede mandler eller pistasjnøtter

ca. 8 dl hvetemel

1 dl mørk sirup

2 dl sukker

100 gram smeltet smør

1 ts malt ingefær

2 ts kanel

1 ts malt nellik

1 dl kremfløte

1/2 ss natron

Bland melet med hakkede mandler, natron og krydder. Bland deretter sammen alle ingrediensene – melet til slutt, til en deig. Form deigen til 2-3 pølser, 5 cm tykke. Dekk med aluminiumsfolie og legg rullene i kjøleskapet til dagen etter eller dagen etter der igjen..

Skjær deigpølsene med en tynn og skarp kniv i ca 4 med mer tykke skiver som legges på bakepapirkledt stekeplate. Stek pepperkakene i 5-9 minutter (sjekk hvordan de stekes) midt i ovnen på 200 grader.

 

 

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s