kokebøker

Två systrar søta

Alle kokebøkene mine, som for det meste står i bokhylla ubrukt – har lenge «ropt» på meg og ment at nå var det på tide at de fikk litt oppmerksomhet. Det er lett og bare søke opp en oppskrift i google, følge en link på Facebook og la seg inspirere til nye matretter på den måten. Men jeg er også veldig glad i å kjøpe kokebøker og det hender stadig (selv om jeg egentlig har innført kjøpestopp) at min onde tvilling (som ikke bryr seg om regler) plutselig har gått i Adlibris-fella. Så for å prøve å rettferdiggjøre disse bokkjøpene mine – så har jeg nå (sammen med min medsammensvorne Heidi, som lider av lignende sykdom som meg – men hun har strikkebokdilla) bestemt meg for å bruke bøkene mine. De skal ut av hylla og inn på kjøkkenet, oppskrifter skal testes og blogges om. Dette blir gøy, minst en bok i måneden er målet- men det kan fort bli flere, jeg har jo noen å ta av.

Første bok ut – viste seg å være sju stykker!

Jeg hadde lyst å blogge om noen av mine favoritter og valgte meg ut søstrene Lisa Eisenman Frisk og Monica Eisenman som jeg har fulgt lenge. og så viste det seg at jeg faktisk har ikke mindre enn sju bøker av dem i hylla! De drev en stund en kombinert kafè og kokebokhandel (åh, er ikke det en drøm!) i Stockholm, og ga da ut to bøker om søte saker: «Två systrars söta. 170 frestelser från The Cookbook Café» (2005) og «Vinterns söta. Ännu flere frestelser från författarna til Två systrars söta» (2007). De har også en bok som heter «Sommarens söta» – men den har jeg ikke kjøpt (enda).

IMG_20190124_172453_529.jpg

20190124_215439.jpgDisse to bøkene inneholder kaker og godsaker i fleng. Jeg har tidligere laget en del konfekt til jul og flere av de oppskriftene jeg har brukt kommer fra dem, blant annet denne hvite sjokoladetrøffelen med tyttebær

Ellers så finner man alt fra myke kaker, paier, desserter, boller, is, småkaker til fruktsalater i disse to bøkene. Nå har jeg testet ut en eksotisk fruktsalat med sitrongress som jeg lagde til bursdagen min forrige uke. Den var veldig god og frisk, med limekesam på toppen. Jeg lagde sukkerlaken kvelden før og hadde den i kjøleskapet og så skar jeg opp frukten og blandet salaten rett før servering.

Ingredienser 4-6 porsjoner:

3/4 dl sukker

1 1/2 dl vann

1 vaniljestang

1 stilk sitrongress

Et utvalg frukt og bær for eksempel melon, kiwi, mango, epler, pærer, banan, granateple, blåbær og jordbær. Du kan gjerne ha i litt limesaft, jeg droppa det pga. gjest som ikke tåler sitrusfrukter.

I 2006 ga de ut en bok som jeg liker veldig godt og som har et artig «konsept». Supper med tilhørende brød og rører som passer til.

20190124_221826-2.jpg

Søndag lagde jeg Gulasjsuppen herfra og den ble veldig god, og enda bedre dagen etterpå når vi varmet opp restene, så denne er fin og lage stor porsjon av og helt ypperlig hvis man skal ha den i et selskap.

Ingredienser til 4 porsjoner:

1 gul løk

2 fedd hvitløk

2 ss olje

1 ts malt spisskummin

1 ss paprikakrydder

1/2 ts cayennepepper

3-500 gram oksekjøtt (alt etter hvor mye du vil ha)

en boks hakkede tomater

3 ss tomatpure

1 – 1 1/2 liter kjøttbuljong

2 store poteter

2 gulrøtter

2 stilker selleri

1 rød paprika

salt og pepper

Hakk løk og hvitløk. Fres i oljen og ha så i kjøttet som du bruner. Ha i krydderne, tomatene og tomatpureen, hell over buljongen og la koke en stund til kjøttet begynner å bli mørt. Ha i grønnsakene og kok videre til grønnsakene er myke. Smak til med salt og pepper.

Monika har gitt ut en bok på egen hånd – som jeg også liker veldig godt. Til bursdagen min i år lagde jeg en av mine yndlingsretter med inspirasjon herfra. Ramensuppe med marinert svinefilet. Svinefileten la jeg i marinade kvelden før. Laget av 2 ss vanlig soyasaus, 2 ss mørk kinesisk soyasaus, 1 ss sukker, 2 ss hoisinsaus og 1 ts five spice krydder. Stekte den i ovnen på rist 225 grader i 25 min. Lot den så ligge og hvile i 10 min innpakket i folie. Resten av oppskrifta er på bloggen maritsmat.com

20190124_214054.jpg

.facebook_1548366768394.jpg

Jeg har tre bøker til fra damene. Disse to som handler om selskapsmat og litt finere middager har jeg brukt en del, men jeg skriver ikke noe om de nå – men de er begge å anbefale hvis du planlegger fest. Særlig boka «Mingelmat» er helt super hvis du er på jakt etter småretter. Den inneholde 565 snitter, snacks og småretter.

20190124_225006.jpg

Den siste boka jeg har kjøpt av dem men enda ikke fått testet er denne:

20190123_214311.jpg

Et prosjekt som står på lista mi over ting jeg må prøve ut er ost! Og her er det mye å prøve. Jeg har tidligere laget Ricotta, men her er oppskrift på mozzarella, halloumi, mascarpone, cottage cheese med mer. Jeg må bare finne meg ei ku først…

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s