kokebøker

Å lage indisk hjemme

Tandoriiovner er ikke helt dagligdags hjemme på kjøkkenet, men det betyr ikke at man ikke kan lage mye god indiskinspirert mat hjemme. Man kommer langt med grillen i stekeovnen. Jeg har vært på en del reiser blant annet til England der jeg har hatt muligheten til å kjøpe inn diverse krydderier som er fint å ha når man skal lage indisk mat, men mye kan finnes på den lokale internasjonale butikken og så trenger du ikke bruke alle ingrediensene. Det går fint uten de mest spesielle.

20190331_150300.jpg

Maunika Gowardhan er en av de indiske kokkene som jeg synes har veldig fine oppskrifter. Jeg har en bok av henne. Hun har også en blogg http://maunikagowardhan.co.uk/ og hun har en app der man finner de fleste oppskriftene hennes. Hun er også å finne på Youtube – her er hun og Jamie Oliver som lager den retten jeg har laget nå, Butter chicken https://www.youtube.com/watch?v=JKs-cRneTyE&t=89s

Murgh Makhani – Butter chicken (4. porsjoner)

600 gram kyllinglårfilet dekkes med marinade, helst over natten – men du trenger ikke det. Alt hjelper, selv 20 minutter på benken.

Marinaden lager du ved å blande:

en tommelstor bit ingefær, finrevet

fire fedd hvitløk, finrevet

litt fersk chili eller (som jeg alltid bruker) 1 liten ts srirachasaus

3 ss gresk yoghurt

2 ts kikertmel eller vanlig mel

1 ts paprikakrydder

½ ts chilipulver, helst Kashmiri chili (som er ekstra rød), men bruk bare en vanlig chili om du ikke har det. Vær forsiktig her, og se det i forhold til hvor sterk den ferske chilien er.

½ ts garam masala

1 ts korianderkrydder

en knivsodd kanel

en klype safran – knust

 

Tre kyllingbitene på trepinner – varm opp grillen i stekeovnen – ha spydene i en panne sånn at de henger på kanten – stek i 15-20 minutter. Snu hvert femte minutt og pensle med smeltet smør. Pass på at ikke kyllingen brenner seg. Ha kyllingen i sausen og kok i 5-10 minutter. Du kan også servere kyllingen som den er med raita, nanbrød eller chapatti og diverse grønnsaker om du vil det.

Ingredienser til sausen:

1 ½ ss smør

6 grønne kardemommekapsler – åpne og mortre innholdet

2,5 cm kanelbark

4 nellikspiker

1 løk

1 stor ss revet fersk ingefær

litt fersk chili om du har eller litt srirachasaus

1 ts kashmirichili eller paprikakrydder

½ ts garam masala

3 ss tomatpure

2 dl fløte

2 ss honning

salt

litt vann så du får en fin, ganske tykk saus.

litt fersk koriander på toppen

20190331_180538.jpg

Serveres med nanbrød, ris og f.eks mynte- og korianderchutney og syltet rødløk. Jeg hadde kjøpt rødløken ferdig, men ellers så kan du kutte den i tynne skiver og ha over saften av en halv lime en stund før servering, det gjør at løken blir mildere.

Raske nanbrød med bakepulver – første gang jeg har laget nanbrød på denne måten (uten gjær og heving), funket som bare det!

20190331_175734.jpg

Fire stk blir det av denne lille deigen:

250 gram mel

1 ts bakepulver

1 ts sukker

1 dl melk

2 ss solsikkeolje

2-3 ss naturell yoghurt

smør å pensle på og det du eventuelt vil av smakstilsetning, f.eks litt hvitløk, koriander, nigellafrø…

Lag deigen ved å blande vått og tørt og kna til en myk og smidig deig, la ligge å hvile i ca 10 minutter. Kjevle ut fire brød, imens varmer du opp et stekebrett under grillen i ovnen. Prikk brødene så de ikke hever så mye, ha på smakstilsetningen og pensle med smør.

Legg brødene på det varme stekebrettet og stek dem i 3-5 minutter, pass på så de ikke brennes.

Ris med litt ekstra smak

Kokt basmatiris, gjerne leftovers (kald)

2 ss solsikkeolje

1 ts cuminfrø

4 nellikspiker

40 gram usaltede cashewnøtter-hakket

½ ts gurkemeie

grønne erter eller edamamebønner

salt

 

Varm opp oljen og ha i cuminfrø og nellik. Ha så i cashewnøttene og stek 30 sekunder. Ha deretter i risen og gurkemeien. Rør rundt sånn at risen løsner og blander seg med krydderne. Ha i ertene og litt salt.

20190331_174959.jpg

Mynte- og koriandeerchutney

40 gram usaltede cashewnøtter – legg i varmt vann i 20-30 minutter. Kjør de så sammen i maskinen med 20 gram fersk koriander, 40 gram fersk mynte, 1-2 ts revet fersk ingefær, litt chilisaus, 1 ts sukker og saften av en lime. Litt salt.

Og til dessert, en sunn og enkel sak- Shrikhand – Gresk yoghurt med safran og kardemomme

20190331_185715.jpg

500 gram tykk gresk yoghurt

en klype safran – legg i pittelitt vann for å myke den opp og bland både vannet og safrantrådene i yoghurten sammen med:

60 gram sukker

1-2 kardemommekapsler – åpne og mortre innholdet. Vær litt forsiktig med mengden her, jeg synes ikke det er godt hvis kardemommen tar for mye “plass”.

Bland dette sammen og sett i kjøleskapet. Server med hakkede pistasjnøtter, granateplekjerner og det du eventuelt ønsker av frukt eller bær.

 

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s